You are here!!


De geschiedenis van melkfermentatie

De geschiedenis van yoghurt

10.000 v.Chr.
Het verhaal gaat dat nomadische Aziatische veetelers per ongeluk yoghurt ontdekten toen ze melk in de zon hadden laten staan, waar het fermenteerde en in yoghurt veranderde. 
 
2000 v.Chr.
Yoghurt wordt een populaire manier om de melk van gedomesticeerde diersoorten te bewaren.
 
1070
Tegen de 11e eeuw is yoghurt al niet meer los te koppelen van de Turkse cultuur. Het woord yoghurt zou van ofwel het Turkse woord yoğurmak komen, wat 'stremmen' betekent, ofwel van yoğun, wat 'dik of compact' betekent.
 
1211
Genghis Khan, de stichter van het Mongoolse Rijk, geeft zijn leger een gefermenteerde melk met de naam kumis te eten omdat hij denkt dat die zijn krijgers moed geeft.
 
1670
Turkse reizigers beginnen yoghurt te introduceren aan de rest van de wereld, Noord-Amerika inbegrepen.
 
1905
De Bulgaarse wetenschapper Stamen Grigorov bewijst dat een bepaalde bacilstam verantwoordelijk is voor de aanmaak van yoghurt. De stam krijgt de naam Lactobacillus bulgaricus, als eerbetoon aan zijn geboorteland. 
 
1919
In Barcelona creëert  een man met de naam Isaac Carasso een merk op. Hij noemt het Danone. Met de hulp van hoogwaardige fermenten van het Institut Pasteur in Parijs start hij de eerste geïndustrialiseerde yoghurtproductie op. 
 
1933
Een bedrijf in Praag bemachtigt het eerste patent voor de productie van yoghurt met toegevoegd fruit. 
 
1950
Gezondheidsspecialist Gayelord Hauser noemt yoghurt 'wondervoeding' in zijn boek Look Younger, Live Longer. Yoghurt wordt wereldwijd enorm populair. Tussen 1950 en 1986 neemt de productie toe met maar liefst 500%.
 
Vandaag
Danone Ontderzoekcentrum (Danone Nutricia Research Center) blijft zijn kennis van fermentatie uitdiepen, van de selectie van fermenten tot de afgewerkte producten, gegeten door meer dan 900 miljoen mensen in meer dan 140 landen.
ONTDEK EN GENIET