You are here!!


De impact van muziek op lichaam en geest

Klassiek, jazz, elektro of rock: muziek kan ons positief beïnvloeden. Naargelang het lied kan muziek rustgevend of opwekkend zijn. "Muziek verzacht de zeden", zo luidt een bekend spreekwoord. Vandaag is bewezen dat muziek ons daadwerkelijk een gevoel van harmonie bezorgt. Barokmuziek, spirituele of ontspannende muziek kalmeert de zintuigen, vermindert onrust en stress en verlicht spanningen. Een traag tempo verlaagt het hartritme en vertraagt de ademhaling. Na een intense werkdag op het ritme van dossiers en contacten met collega's en klanten, is er niets beters dan op weg naar huis even ontspannen met muziek of in een rustige kamer wat muziek beluisteren. Als je de muziek afspeelt in de gemeenschappelijke ruimten van het huis, kan dat zelfs goed zijn voor de sfeer in je gezin.

 

Muziek is goed voor het humeur

Muziek kan een slecht humeur verjagen of een tijdelijke dip verzachten. Het intense genot dat we ervaren bij het beluisteren van mooie muziek werkt in op onze hersenen door de afscheiding van dopamine, het genotshormoon. Op die manier worden de negatieve emoties verzacht en worden we vrolijk. En uw tiener heeft gelijk als hij zegt dat hij zich de koning te rijk voelt als hij naar R&B luistert. De muziek (vooral de bastonen) zorgt echt voor een gevoel van macht en stimuleert het zelfvertrouwen*. Joggen met muziek kan de spierpijn doen vergeten en de inspanning vergemakkelijken.

Muziek maakt ons efficiënter

Rock, elektro of jazz? Om het even welk ritme werkt stimulerend. Muziek geeft ons energie en moed bij ondankbare taken zoals de kelder opruimen of de kasten van de kinderen organiseren. Ten slotte zorgt zachte, bij voorkeur instrumentale muziek (de tekst leidt vaak af) voor een goede concentratie. Muziek beluisteren via een hoofdtelefoon, zoals in een luchtbel, schermt ons af van allerlei verleidingen (mails, gesprekken van onze buren …). Het helpt ons doorgaans om ons beter op het werk te concentreren en efficiënter te werken.

  

ONTDEK EN GENIET