You are here!!


Hoe haalt u het beste uit uw creativiteit?

Het is erg handig als u een creatieve inborst hebt in zowel uw persoonlijke als professionele leven: het stelt u in staat 'outside the box' te denken, oplossingen te vinden voor schijnbaar onoplosbare problemen. U kunt een vleugje originaliteit brengen in alles wat u doet. Hier volgen enige suggesties om werkelijk het meeste uit uw creatieve vermogen te halen, zowel op het werk als in uw eigen tijd.

Creatief zijn op het werk

Anders dan bij verbeelding, speelt bij creativiteit de actie die op uw ideeën volgt een grote rol. Er is geen betere plaats om uw creativiteit te benutten dan op uw werk, waar uw collega's en cliënten het zullen waarderen en zullen profiteren van uw creatieve acties!

Verzeker u ervan dat uw werkomgeving bevorderlijk is voor uw creativiteit. Wat houdt dat in? Volop licht en comfortabele ruimtes geven uw creativiteit de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Neem regelmatig korte pauzes om uw geest op te frissen en laat de ideeën maar stromen.

Als u de druk van een strakke deadline voelt, zet een alarm, doe uw horloge af en leg uw telefoon weg. Laat uw collega's weten dat u wat tijd voor uzelf neemt. Als u de seconden niet voorbij ziet tikken of de druk niet voelt van iemand die over uw schouder meekijkt, komt uw geest tot rust. De verbeelding neemt het over!
 

Creatief in uw vrije tijd

In uw vrije tijd kunt u uw creativiteit ruim baan geven omdat u niet gefocust bent op werkgerelateerde projecten. Duik in uw creatieve kern zodra u wat tijd voor uzelf hebt, door tien verschillende ideeën op te schrijven. Dat kan van alles zijn: van manieren om de verjaardag van een vriend te vieren, tot de verschillende functies van een paperclip (een veelgebruikte test om creativiteit te evalueren). Zie het als een warming-up voor uw verbeeldingskracht!

Een nieuwe hobby uitproberen is een uitstekende manier om uw creativiteit optimaal te benutten. Als we geconfronteerd worden met nieuwe stimulerende situaties, wordt onze geest echt uitgedaagd. Activiteiten om uit te proberen zijn o.a. een cursus fotografie volgen, een nieuw instrument leren bespelen of een ingewikkeld recept uitproberen.

Over uitproberen gesproken, zorg ervoor dat u niet in een sleur terecht komt in uw vrije tijd door uzelf creatief, verbeeldingstimulerend uit te dagen. Kunt u een heerlijke maaltijd bereiden met slechts vijf ingrediënten? Kunt u elke reiziger die u vandaag in de trein zag schetsen? Als u maar één woord mocht gebruiken voor het beschrijven van elk familielid, wat zou dat dan zijn? Deze kleine, uzelf beperkende spelletjes dwingen uw geest om te focussen, te onthouden, te verbeelden en te denken.

Om goed met uw creativiteit om te gaan, dient u voldoende nachtrust te krijgen. Te weinig slaap bezorgt u een katterig gevoel en een gebrek aan concentratie in de ochtend, wat niet bevorderlijk is voor uw verbeeldingskracht! Een goede nacht slaap en voldoende hydratatie is het perfecte recept voor een creatieve geest, zowel tijdens als buiten kantooruren.
 
 
Geïnspireerd? Laten we creatief zijn!
 
ONTDEK EN GENIET