You are here!!


5 vrouwelijke pioniers die de wereld veranderende

Ingenieuze uitvindingen en ontdekkingen op het vlak van wetenschap, gezondheid, technologie, productie en nog veel meer veranderen de manier waarop de wereld werkt. Ze maken onze moderne levens nog meer verbonden, eenvoudiger en memorabeler.

Maar de geschiedenis heeft al meermaals aangetoond dat innoveren niet altijd even gemakkelijk is. Denk maar eens aan uitvinder Thomas Edison, die meer dan duizend pogingen nodig had om uiteindelijk de gloeilamp uit te vinden. Zo'n toewijding en volharding voor één enkele taak maken elke tussenstap net dat tikkeltje indrukwekkender.

Edison is uiteraard een bekende naam, maar ken je ook de vrouwelijke pioniers die bijvoorbeeld computerprogrammering of de reddingssloep uitvonden? 

Deze getalenteerde vrouwen stelden niet alleen zichzelf op de proef, maar ook de hele wereld. Hieronder lees je vijf van de meest fantastische pioniersverhalen. 

 

Maria Beasley, reddingssloep (1847 – 1904)

Deze dame uit Philadelphia was haar hele leven lang ondernemer, maar ze is vooral bekend om haar uitvinding uit 1882: de reddingssloep. Haar ontwerp gaf de typische hout- en bamboeconstructies uit de jaren 1870 het nakijken. Dankzij Beasley werden zeereizen aanzienlijk veiliger, want haar sloep kon sneller en gemakkelijker worden ingezet én had veiligheidsrails.  

Dr. Grace Hopper, gebruiksvriendelijk softwareprogramma (1906 – 1992)

Deze computerwetenschapster en schout-bij-nacht bij de Amerikaanse marine maakte gebruik van programmeertalen, dataverwerking, softwareontwikkeling en nog veel meer en effende zo het pad voor de moderne, gebruiksvriendelijke software die we nu kennen. Dankzij haar levenslange toewijding, waaronder de periode die ze in de bekende Cruft Laboratories van Harvard University doorbracht voor de Mark computerserie, kreeg dr. Hopper de bijnaam 'Amazing Grace'. Ze behaalde maar liefst veertig eredoctoraten aan universiteiten van over de hele wereld. 

Hedy Lamarr, draadloze technologie (1913 - 2000) 

Elke keer wanneer je verbinding maakt met je wifinetwerk, gebruik je technologieën die ontwikkeld werden door deze Hollywoodster annex uitvindster en haar vertrouweling George Antheil. In 1942 ontwikkelden en patenteerden ze een geheim communicatiesysteem dat de technologische voorloper zou worden van talloze draadloze technologieën die we ook vandaag nog gebruiken, zoals bluetooth en gps.

Stephanie Kwolek, kevlar (1923 – 2014)

In 1965 vond deze oersterke chemicus en onderzoekster kevlar uit, een materiaal dat vijf keer sterker is dan staal en in kogelvrije vesten gebruikt wordt. En hoewel deze bijzonder lichte stof ondertussen al duizenden levens redde, wordt ze ook gebruikt in honderden alledaagse voorwerpen. Denk maar aan helmen, wandelmateriaal, telefoons en zelfs vliegtuigen. Kevlar is niet de enige uitvinding van Kwolek, want er staan in de VS maar liefst meer dan vijftien patenten op haar naam. 

Dr. Shirley Jackson, telecommunicatietechnologie (1946 - )

Haar revolutionaire wetenschappelijke onderzoek op het vlak van telecommunicatietechnologieën en fysica vormde de basis voor een aantal andere uitvindingen, waaronder optische kabels, de draagbare fax, de toetstelefoon ... Daarnaast was deze theoretische fysicus de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een doctoraatsdiploma behaalde aan MIT. 

En nog veel, veel meer ...

Uiteraard waren er in de geschiedenis van de mensheid nog veel meer getalenteerde, inspirerende vrouwen die in hun vakgebied het voortouw namen en hun dromen waarmaakten. Wat kun je van hen leren? Dat ook jij je doelen kunt waarmaken, wat die ook zijn. Zolang je maar voldoende toewijding en doorzettingsvermogen aan de dag legt. 

ONTDEK EN GENIET