You are here!!


Hoe maak je van je hobby je werk?

Heb jij een hobby die zou kunnen uitgroeien tot een echte baan? Zo'n hobby die je leven kan veranderen?

 

Hobby's zijn meestal activiteiten die je onderneemt buiten je werkuren. Die persoonlijke interesses zijn een welgekomen afleiding in je dagelijkse routine en vaak iets waar je van nature erg goed in bent. Denk maar aan fotograferen, dansen, zeilen, koken, wandelen of schrijven. 

Wat je hobby ook is, door er je werk van te maken, spendeer je automatisch meer tijd aan datgene dat je leven meer betekenis geeft. Het is misschien niet altijd even gemakkelijk, maar het is wel mogelijk.

Ben jij er klaar voor? Hieronder geven we je enkele tips over hoe je van je hobby een uitdagende onderneming maakt.  

 

Bepaal duidelijke doelen

Van je hobby je werk maken is vaak een sprong in het diepe. Maar door duidelijke doelen vast te leggen, weet je waarop je je moet focussen. Wil je binnen het jaar je eigen baas zijn? Wil je mettertijd een belangrijke speler in je hobbygemeenschap worden? Wil je meer mensen inspireren om je hobby te leren kennen? Wil je een erkend expert in je domein worden? Door mijlpalen op korte én lange termijn te bepalen, zorg je ervoor dat je actie onderneemt om je dromen waar te maken. 

Wees goed voorbereid

Carrières worden niet in één dag gemaakt, dus moet je er in het begin heel wat moeite insteken. Maar je harde werk en toewijding zullen het waard zijn. Blijf dus geduldig en geef niet op. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan het verhaal van deze pioniers die hun dromen najaagden. 

Stel jezelf eerst de moeilijke vragen 

Uiteraard kun je niet van elke hobby een volwaardige job maken. Stel jezelf dus eerst enkele belangrijke vragen. Zo ligt succes binnen handbereik wanneer je uiteindelijk toch carrière wilt maken met je favoriete tijdverdrijf. Begin met de meest voor de hand liggende, maar nuttige vraag: Kun je hiermee een inkomen verdienen en wil je dat? 

Maak een plan om winst te maken ...

Wil je je hobby te gelde maken? Ga dan langs bij een consultant en stel een concreet ondernemingsplan op — zowel voor een kleine, lucratieve opdracht als voor je eigen voltijdse bedrijf. 

…of ga als vrijwilliger aan de slag

Ben je nog niet klaar om van job te veranderen, maar wil je je hobby toch professioneler aanpakken? Probeer dan eens les te geven aan een lokale school of als vrijwilliger te werken bij een naschoolse activiteit. Gebruik die tijd en ervaring om je vaardigheden aan te scherpen, zodat je op een dag voldoende vertrouwen hebt voor een grotere uitdaging.   

ONTDEK EN GENIET