Activia met miljarden probiotica

Prebiotica, wat zijn dat?

Prebiotica zijn een soort voedingsstoffen, maar verwar
ze niet met probiotica. In dit artikel ontdek je er alles over!

Prebiotica, wat zijn dat?

Prebiotica en probiotica zijn uitgegroeid tot echte fenomenen in de voedingswereld. Ze worden (terecht) beschouwd als stoffen die goed zijn voor de gezondheid en het welzijn. Maar hoewel hun namen op elkaar lijken en ze allebei nuttig zijn, is er een groot verschil tussen prebiotica en probiotica.
Laten we het eerst hebben over prebiotica, die je dus het best niet verwart met probiotica. Dat zijn namelijk actieve gistdeeltjes die in sommige gefermenteerde voedingsmiddelen zitten (1). Anders dan probiotica zijn prebiotica géén levende micro-organismen. Het zijn organische stoffen die selectief worden gebruikt door de micro-organismen van het lichaam en zo een positieve invloed hebben op de gezondheid (1).

Vezels en prebiotica

Als je weet dat prebiotica in essentie vezels zijn, vraag je je misschien af of alle vezels prebiotica zijn. Het antwoord is nee! Vezels zijn macronutriënten die je in grote hoeveelheden aantreft in bijvoorbeeld bonen, noten, tarwezemelen, haver en volkorentarwe. Ze kunnen oplosbaar of niet-oplosbaar zijn en sommige soorten zijn goed voor de gezondheid. De vezels uit gerst, haver, suikerbiet en tarwezemelen dragen bijvoorbeeld bij aan een groter stoelgangvolume als je de aanbevolen hoeveelheid eet (2).

De inuline uit witlofwortels is een vezel die tot de prebiotica kan worden gerekend. Witlofinuline draagt bij aan de normale darmwerking en verhoogt de stoelgangfrequentie (als je 12 g van deze vezels per dag eet).

Vezels en voeding met prebiotica vinden

Gerst, haverzemelen, suikerbiet, rogge en tarwezemelen zijn uitstekende bronnen van verschillende vezelsoorten. En ook fruit zit boordevol vezels. Traditioneel denken we bij fruit vooral aan vitamines en mineralen en vergeten we dat ze ook vezels bevatten. Vooral rode vruchten, citrusvruchten, appelen en peren leveren lekker veel vezels als je de juiste hoeveelheid ervan eet. Over het algemeen geldt: als je elke dag verschillende soorten fruit, groenten en volkorengranen eet, krijg je makkelijker je dagelijkse dosis vezels binnen.

Helaas komen prebiotica niet zo vaak voor in voedingsmiddelen. Het kan dus moeilijk zijn om producten te vinden die je elke dag in je maaltijden kunt verwerken. Wil je toch je best doen, ga dan in de supermarkt op zoek naar ontbijtgranen en yoghurt die met prebiotica verrijkt zijn. Zoek je een échte bron van prebiotica, dan moet je witlofwortels eten: die zitten boordevol inuline.

Ook andere voedingsproducten kunnen inuline bevatten, zoals aardperen, bananen, prei, uien, wilde yams, asperges, tarwe en gerst. Eet dus zeker elke dag de aanbevolen hoeveelheid volkorengranen, fruit en groenten om genoeg vezels op te nemen.

Evenwichtig eten om je elke dag goed te voelen

De eerste stap richting een goede levenshygiëne is nadenken over hoe we ons lichaam voeden. Het is niet de bedoeling dat je hele dieet uitsluitend draait rond prebiotica of vitamines. Zoek gewoon naar het evenwicht tussen wat je lichaam nodig heeft en waar jij zin in hebt. Begin met kleine dagelijkse aanpassingen door bijvoorbeeld meer fruit en groenten te eten. Die bevatten veel vitamines, mineralen en vezels, en bovendien leer je zo creatief om te gaan met smaken. Er zijn eindeloos veel soorten fruit, groenten, noten en zaden om mee te experimenteren!


1. Volgens de definitie van de WHO en de FAO “zijn probiotica levende
micro-organismen die, als er een voldoende hoeveelheid van wordt geconsumeerd,
een positieve invloed hebben op de gezondheid, naast de traditionel nutritionele effecten”. Volgens de International Scientific Association for
Probiotics and Prebiotics (ISAPP) zijn prebiotica een substraat dat selectief
wordt gebruikt door micro-organismen in het lichaam en dat bijdraagt tot een
goede gezondheid.


2. De vezels in rogge, suikerbiet enzovoort ondersteunen de normale darmwerking als ze in voedingsmiddelen zitten in een verhouding van 3 g per 100 kcal (of 6 g per 100 g).

*de yoghurtfermenten. Levende culturen in yoghurt verbeteren de lactosevertering van het product bij personen die lactose moeilijk verteren.© Danone belux nv/sa. Alle Rechten Voorbehouden.