Veelgestelde vragen

Q&A

FermentenConsumptieProbioticaProductieproces

Wat zijn de fermenten in yoghurt?

Alle yoghurts bevatten minstens de volgende twee bacteriën die ook ‘yoghurtfermenten’ worden genoemd. Ze spelen een belangrijke rol in de melkzuurfermentatie van de melk en veranderen de melk in yoghurt.

  • Streptococcus thermophilus

  • Lactobacillus bulgaricus

Yoghurtfermenten: wat zijn hun effecten?

Indien de yoghurtfermenten in een voldoende hoge dosis worden geconsumeerd, hebben ze een positief effect op de vertering van de lactose van het product bij mensen die moeite hebben met de vertering van lactose.

De fermenten komen levend aan in de maag en het is de lactase (een enzym dat lactose afbreekt in kleinere moleculen) van de yoghurtfermenten dat zorgt voor de vertering van de lactose.

Kan mijn kind Activia meenemen?

Ja, kinderen van minstens drie jaar oud kunnen onze producten van Activia consumeren, binnen het kader van een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Waarom zou je yoghurtfermenten nemen?

Het innemen van yoghurtfermenten vergemakkelijkt de vertering van lactose in het product als je moeite hebt om het te verteren. Daarnaast geniet je zo ook meteen van de andere nutriënten in het product, zoals calcium en eiwitten.  

Welk bewijs heb je dat het werkt?

Meerdere wetenschappelijke studies over yoghurtfermenten en hun werking op de gezondheid werden reeds uitgevoerd. Hun positieve werking op de vertering van lactose bij personen met moeilijkheden om deze te verteren is bevestigd door het EFSA, die zich baseert op grondig onderzoek. https://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/pub/1763

Is Activia glutenvrij?

Het Activia assortiment is ruim. Er zijn varianten met en zonder gluten. Op de producten vind
je de ingrediëntenlijst, daar zie je staan of de betreffende Activia gamma gluten bevat.

Is Activia bedoeld als ontbijt?

Je kan op elk moment van de dag genieten van Activia, dus ook bij jouw ontbijt voor een goed begin van de dag. Met Activia Toppings kan je zelfs onderweg genieten van jouw
ontbijt.

Helpt Activia om je af te vallen?

Activia is geen dieetproduct maar kan geconsumeerd worden in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl. Activia bestaat in verschillende varianten, van natuur tot met 0% vet gamma’s. Overleg dit ook met jouw diëtist.

Is Activia geschikt voor diabetici?

In principe kan Activia in elk dieet worden ingepast in het kader van een evenwichtige voeding. Dit dieet verschilt echter van persoon tot persoon. Voor vragen kunt u best
contact opnemen met jouw huisarts of diëtist.

Hoe interpreteer ik de suikers in het overzicht van de voedingswaarden van yoghurt?

Suikers zijn een type koolhydraten en worden afzonderlijk vermeld bij de voedingswaardeninformatie.
Ze staan onder de rubriek “waarvan suikers”, die het volgende omvat:

  • van nature aanwezige suikers

  • toegevoegde suikers

Meer weten? Klik hier

Wat is probiotica ?

Probiotica zijn goede bacteriën die, in de juiste hoeveelheid, een positief effect hebben op de gezondheid. Levende yoghurtfermenten, in de juiste hoeveelheid, hebben een positief effect op de lactosevertering van het product bij mensen die het moeilijk verteren. Dit wordt vandaag erkend door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA).

Waarom zijn probiotica goede micro-organismen?

De definitie van probiotica impliceert een positief effect op de gezondheid. Daarom worden probiotica gezien als “goede” micro-organismen. 99% van de micro-organismen zijn onschadelijk en leven met ons. In de juiste hoeveelheid hebben sommigen een positief effect op je gezondheid. Dit is het geval bij probiotica.

Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

Prebiotica zijn vezels of andere stoffen (dit zijn geen bacteriën) die  gezien kunnen worden als voeding voor micro-organismen en probiotica zijn micro-organismen. Prebiotica zijn dus een groep voedingsstoffen die je darmflora voeden en komen uit de niet-verteerde delen van voedsel (zoals vezels).

Waar kan ik probiotica vinden ?

Probiotica kunnen aanwezig zijn in levende/vers gefermenteerd voedsel zoals yoghurt. Ze
kunnen ook aanwezig zijn in de vorm van voedingssupplementen.

Is Bifidus een probiotica ?

Nee. Alleen de levende yoghurtfermenten (Streptococcus thermophilus et Lactobacillus bulgaricus) , worden erkend door EFSA (European Food Safety Authority) om een positief effect te hebben op de lactosevertering van het product bij mensen die het moeilijk verteren, indien ze in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn.

Waarom probiotica eten?

De consumptie van de probiotica die in Activia-producten aanwezig zijn, helpt de vertering van de lactose in het product te verbeteren bij mensen die het moeilijk hebben om het te verteren, terwijl ze profiteren van de voedingsstoffen in het product.

Wanneer is de beste moment om Activia met probiotica te eten?

Op dit moment zijn er geen gegevens beschikbaar om te concluderen dat er een beter moment is om probiotica te consumeren . Je kan ze dus consumeren men wanneer je maar
wilt!

Ik ben een zwangere vrouw, kan ik de probiotica in de Activia producten gebruiken?

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen de probiotica in
Activia-producten consumeren.

Ik ben lactose-intolerant, kan ik Activia consumeren omdat het probiotica bevat?

Activia yoghurts zijn geen lactosevrije producten. De yoghurtfermenten in Activia-producten
verbeteren de vertering van de lactose in het product bij mensen die het moeilijk verteren. Daarom zou je Activia kunnen consumeren zonder negatieve gevolgen, maar dit is specifiek voor elk individu.

Ik ben niet lactose-intolerant maar wel allergisch op koemelk. Kunnen probiotica helpen in dit geval?

Nee, want onze Activia-producten worden gemaakt van koemelk.

Zijn er meer probiotica in grote formaten dan in kleinere formaten?

De concentratie van yoghurt/probiotische fermenten is gelijk in alle Activia-producten per gram. Deze hoeveelheid is min10^8 fermenten per gram.

Bevat mijn yoghurt nog steeds Bifidus?

Ja, alle producten uit het Activia-gamma bevatten altijd Bifidus.

Wat is de optimale hoeveelheid probiotica? Is er een minimale hoeveelheid die we moeten consumeren?

Activia bevat miljarden probiotica (de yoghurtfermenten). Er zijn geen officiële voorschriften
van hoeveelheid van probiotica die je moet consumeren.

Waarom bevatten onze yoghurts dan 10^8 levende micro-organismen (Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus) per gram?

Bij Activia hebben we meer dan genoeg voldoende probiotica toegevoegd om de lactose van het product helpen verteren bij mensen die moeite hebben lactosevertering.  

*de yoghurtfermenten. Levende culturen in yoghurt verbeteren de lactosevertering van het product bij personen die lactose moeilijk verteren.© Danone belux nv/sa. Alle Rechten Voorbehouden.