Onze tips voor een evenwichtige voeding

Onze tips voor een evenwichtige voeding

In dit artikel lees je al onze tips om gezond en evenwichtig te eten. Je zult zien: het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!

Hoe eet ik evenwichtiger?

Om het idee van evenwichtig eten te illustreren, stel je jezelf een balansweegschaal voor. Bij een evenwichtig dieet draait het er namelijk om dat je net zoveel energie opneemt als dat je verbruikt. 'Evenwicht' is hier dus echt het sleutelwoord. Die aanpak heeft niet alleen invloed op je gewicht, maar helpt je ook om gezond te blijven. Heel wat gangbare gezondheidsproblemen zijn namelijk te voorkomen door op je voeding te letten. Daarom is het zo belangrijk om evenwichtig te eten en goed te kiezen wat je op je bord legt.


Energie (calorieën dus) krijg je uitsluitend binnen via wat je eet: in alle voeding en dranken (behalve water) zit een bepaald aantal calorieën. Die energie gebruikt je lichaam vervolgens voor alle vitale functies, zoals ademen, eten, verteren en slapen. Als je weet hoeveel energie je precies nodig hebt, dan weet je ook wat je lichaam dagelijks moet krijgen. En dat is de eerste stap voor wie evenwichtig wil eten zonder daar hard over te moeten nadenken.

Evenwichtige voeding: welke ingrediënten wel en welke niet?

Evenwichtig eten betekent niet noodzakelijk dat je alles wat lekker is uit je keuken moet
verbannen. Het belangrijkste? Variatie en evenwicht. Je mag alles eten, als je het maar bij de juiste hoeveelheid houdt. En om die hoeveelheden te bepalen én gezonde keuzes te maken, is het handig om te weten welke voedingsstoffen we uit welke producten halen. Zo kunnen we kiezen voor voedingsmiddelen die goed zijn voor onze gezondheid, zoals fruit, groenten en volkorengranen, en minder gezonde producten wat vaker links laten liggen. Denk maar aan eenvoudige suikers, verzadigde vetten en zout.

Wat kies je dus het best als je evenwichtiger wilt eten? De Hoge Gezondheidsraad van België [1] beveelt allereerst aan meer fruit en groenten, peulvruchten, walnoten, amandelen en zaden te eten. Vervolgens kies je voor producten met volkorengranen. Vis, eieren, wit vlees en
magere of halfvolle zuivelproducten passen in beperkte porties ook perfect in een evenwichtig voedingspatroon. Alcohol, suikerrijke dranken, producten met een hoog gehalte aan verzadigde vetten, suikerrijke of zoute voeding, bewerkte producten, fijne vleeswaren en rood vlees consumeer je beter in kleine hoeveelheden. Als je deze aanbevelingen volgt, leer je jezelf een reeks goede voedingsgewoonten aan én werk je automatisch aan een gezonde levensstijl.

Eet drie tot vier evenwichtige maaltijden per dag

Een evenwichtig dieet betekent dat je voeding gevarieerd is en dat je maaltijden goed gespreid zijn over de dag. Voedingsdeskundigen raden drie maaltijden per dag aan: ontbijt,
lunch en avondmaal. Eventueel zijn enkele gezonde tussendoortjes ook toegestaan, zeker voor kinderen. Op die manier volg je elke dag een vast ritme, waardoor je lichaam zichzelf vlot draaiende kan houden.

Elke evenwichtige maaltijd moet een zekere hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen bevatten:

- Koolhydraten bij elke maaltijd: brood, granen, pasta, rijst of andere producten, zoals quinoa (het liefst volkoren), aardappelen of peulvruchten. Uit koolhydraten haal je de meeste energie: ongeveer 50 % van je dagelijkse calorie-inname. Je lichaam heeft ze dus echt nodig.

- Vetstoffen, in beperkte hoeveelheden: niet meer dan 30 % van je dagelijkse calorie-inname. Gebruik deze stoffen dan ook met mate.

- Eiwitten, bij elke maaltijd. Je vindt ze in vlees, vis, eieren en zuivelproducten zoals Activia, maar ook in enkele plantaardige producten, zoals peulvruchten. Hieruit haal je 12 tot 15 % van je dagelijkse portie calorieën.

- Groenten, 's middags en 's avonds. Eet steeds voldoende groenten, want daaruit haal je alle vezels, vitamines en minerale zouten die je nodig hebt.

-  Een stuk fruit bij elke
maaltijd of als tussendoortje. Ook fruit is een bron van vezels, vitamine C en
enkele minerale zouten. Je lichaam zal je dankbaar zijn!


Evenwichtig eten, de hele week lang

Heb je ook zo'n goed gevulde agenda en leef je soms aan een intens tempo? Volgen je dagen elkaar snel op en is geen enkele dag hetzelfde als de vorige? Dan kan het gebeuren dat je tijdens de week al eens in de kantine eet of op restaurant gaat, of dat je snel iets uit het vuistje eet tussen je taken door. In het weekend slaap je meer, op sommige dagen ga je sporten, soms wordt heel je planning overhoop gegooid door een verschoven afspraak of deadline ... Kort gezegd: het is niet altijd eenvoudig om een strak gepland eetschema vol te houden en dus elke dag evenwichtig te eten. Gelukkig is er een makkelijkere optie: wissel je voeding om de paar dagen af in plaats van elke dag. Op die manier spreid je je voedingsbehoeften makkelijker over een volledige week, zodat je per week evenwichtig eet. Deze methode geeft je ook de kans om je voedingspatroon 'recht te trekken' na een uitbundig feestavondje, of om jezelf gewoon af en toe een extraatje te gunnen.

Het belangrijkste is dat je goed weet hoeveel energie je nodig hebt, dat je naar je lichaam luistert en dat je stopt met eten als je geen honger meer hebt. Als je weet hoe snel je stofwisseling werkt, de voedingswaarden van bepaalde producten kent en let op wat je op het menu zet, wordt het een stuk makkelijker om goede gewoonten aan te nemen en evenwichtige maaltijden samen te stellen. Bovendien zijn er producten die niet alleen vol voedingsstoffen zitten, maar ook lekker smaken, zoals Activia. Evenwichtig én lekker eten: ja, het is mogelijk – en het wordt zelfs aanbevolen!

[1] 20190902_css-9284_fbdg_vweb_0.pdf (belgium.be)

*de yoghurtfermenten. Levende culturen in yoghurt verbeteren de lactosevertering van het product bij personen die lactose moeilijk verteren.© Danone belux nv/sa. Alle Rechten Voorbehouden.